Risotto z boczkiem wędzonym

Risotto z boczkiem wędzonym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczek wędzony

    20 dag
  • ryż arborio

    1 garstka
  • cebula biała

    0,5 sztuki
  • śmietanka -procentowa

    50 ml
  • sól

  • pieprz

  • bulion

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Boczek pokrój w kostkę lub cienkie paseczki i podsmaż na patelni.
2. Cebulkę pokrój w kostkę i dodaj do wysmażonego boczku.
3. Gdy cebulka będzie już szklista, na patelnię wsyp ryż (ja daję ok. garstki na osobę) i podsmaż, aż będzie przezroczysty (około 2-3 minut).
4. Ryż zalej ok. 1 chochelką bulionu lub wody, ryż powinien być lekko przykryty. Gotuj na małym ogniu, często mieszając, czynność powtórz około 3 razy albo i więcej, aż ryż będzie miękki a woda/bulion zostanie wchłonięty.
5. Na koniec zalej ryż śmietanką, dopraw i natychmiast podaj.

SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat