Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

malinowo-kremowy deser

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja
8
cukier waniliowy
2 opakowania
Sklep Prymat
mąka ziemniaczna
100 g
proszek do pieczenia
2 łyżeczka
cukier kryształ
200 g
mąka tortowa
150 g
serek mascarpone
500 g
cukier
1/2 szklanki
serek homogenizowany
250 g
sok ananasowy
1/2 szklanki
maliny świeże
400 g
sok z cytryny
woda
8 (ciepła)
kremówka
1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: malinowo-kremowy deser

Najpier przygotowujemy biszkopt. Utarłam na puszystą masę żółtka z wodą, 2/3 cukru oraz cukrem waniliowym. W drugiej misce ubiłam białka z resztą cukru na sztywną pianę, a następnie przełożyłam je do utartej masy z żółtek. Na ubitą pianę przesiałam odmierzoną mąkę tortową i ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Wymieszałam delikatnie wszystkie składniki, aż uzyskałam jednolitą konsystencję. Ciasto dzielimy na pół i przelewamy na 2 nieduże blaszki wyłożone papierem do pieczenia i rozprowadziłam równomiernie drewnianą łopatką na całej powierzchni. Ciasta pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° przez 12–15 min. Po upieczeniu przełożyłam biszkopt spodem do góry na ściereczkę. Spryskaj pergamin zimną wodą i delikatnie zdejmij. Biszkopty studzimy i każdy tniemy wzdłuż na pół ostrym nożem, by uzyskać po dwa placki z każdego.

Teraz pora na krem. Śmietankę dobrze chłodzimy i miksujemy na sztywno. Ser mascarpone miksujemy z serkiem homogenizowanym i cukrem. Następnie mieszamy delikatnie ubitą na sztywno śmietankę.

Jedną część ciasta kładziemy na papierze do pieczenia. Wyciśnij sok z cytryn – powinien być klarowny, dlatego przecedź go przez sitko. Następnie wymieszaj go z sokiem z ananasa i za pomocą łyżki nasącz nim delikatnie biszkopt. Wierzch ciasta posmaruj kremem, poukładaj na nim ciasno żółte maliny przykryj je kremem, wyrównaj i połóż na nich drugi placek. Podobnie jak pierwszy, nasącz syropem i posmaruj cienką warstwą kremu. Kładziemy 3 biszkopt, nasączamy smarujemy kremem i układamy ostatnia warstwę. Pozostałym kremem smarujemy boki torcika. Z pozostałych malin wykonaj dekorację. Ciasto schowaj do lodówki na około godzinę!!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak