Kapustka staropolska

Kapustka staropolska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiszonej kapusty

    3/4 kg
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • groch

    3/4 łuskany
  • olej do smażenia

    6 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Groch wypłukać, zalać gorącą wodą, odstawić na godzinę. Przelać do garnka i
w razie potrzeby dolać tyle wody aby przykryła groch, gotować do miękkości
na wolnym ogniu. Zestawić, przetrzeć przez sito. Kapustę spróbuj, gdyby była
za kwaśna trzeba wypłukać w ciepłej wodzie, odcisnać i posiekać nożem.
Zalać wrzącą wodą, (ja dodaję jeszcze trochę oleju) i gotować na małym ogniu
do miękkości. Następnie wymieszać kapustę z przetartym grochem. Cebulę
smażyć na oleju lub maśle, aż będzie szklista, wlać z tłuszczem do kapusty.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem i zagotować. Odstawić w chłodne miejsce
do następnego dnia. Przed podaniem mocno podgrzać na średnim ogniu, często
trzeba mieszać bo łatwo się przypala.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

TyTaN

20.03.2012 20:34
dobre

ewelinapac

13.12.2010 13:42
smaczna

Smakosz6

31.08.2010 14:50
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat