Ciasto: do miski przesiać mąkę oraz sól. Dodać zimne masło oraz zimny tłuszcz roślinny i palcami ugniatać składniki, aż będą przypominały w dotyku drobną bułkę tartą. Następnie, za pomocą widelca, wmieszać wodę, ale tylko tyle, aby związać ze sobą składniki ciasta. Z ciasta uformować dwie kulki, owinąć je w folię i chłodzić w lodówce około 20 minut. Po tym czasie, na lekko omączonym blacie, rozwałkować pierwszą kulę ciasta na grubość około 3 mm. Placek przenieść na lekko natłuszczoną i wysypaną mąką formę do tarty (średnica 23 cm). Przygotować nadzienie. Nadzienie: jabłka obrać, pokroić w mniejsze kawałki, w tzw. ósemki. Pokrojone owoce wymieszać w misce z resztą składników: mąką, cukrem, sokiem z cytryny, przyprawami i solą. Nadzienie przełożyć na spód ciasta. Na jabłkach rozrzucić pokrojone w małe kawałki masło. Rozwałkować drugą część ciasta i przenieść ją na jabłka. Z pozostałej części ciasta (jeśli takowa zostanie) można wykroić dowolne dekoracje - niech przemówi wyobraźnia:) Tak przygotowane ciasto nakłuć lekko widelcem. Ciasto piec przez 10 minut w temperaturze 220 stopni, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 40-45 minut. Jeśli ciasto będzie od góry zbyt szybko brązowiało, w trakcie pieczenia przykryć je folią.