pierogi ruskie

pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 Szklanki
  • woda

    1 szklanka
  • szczypta soli

  • ser biały

    35 dag
  • cebulka

  • sól i pieprz do smaku

  • Nadzienie:

    80 dag
  • ziemniaki

    80 ugotowane
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę i zalać ją szklankę wrzątku. Pomieszać drewnianą łyżką i jak tylko lekko przestygnie zacząć od razu wyrabiać. Odrywać kawałek ciasta i rozwałkowywać resztę ciasta trzymać w ciepłym miejscu aby zbytnio się nie wystygło (może być przykryte miską). Cebulkę posypać wedetą i zeszklić na oleju. następnie dodać do przeciśniętych przez praskę ziemniaków i sera białego. Całość dokładnie wyrobić dodając sól i dużo pieprzu świeżo mielonego. Powstałym nadzieniem wypełniać wycięte szklanką ciasto i dokładnie zlepiać brzegi. W razie konieczności dorobić ciasto. Pamiętając o ponownym zagotowaniu wody. Gotować ok. 2-3 minut od momentu wypłynięcia.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

natii3624

20.07.2012 17:04
uwielbiam je ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat