Sos ziemniaczany do mięs :

Sos ziemniaczany do mięs :

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 1 szklanka pokrojonych w drobną kostkę ziemniaków

  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18 %,6 pieczarek pokrojonych w plasterki,1 łyżka masła

  • sok cytrynowy do smaku,4 łyżki pokrojonego szczypiorku

  • bulion warzywny

    1 kostka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki zalać bulionem i śmietanką . Ugotować do miękkości . Zmiksować na gładko . pieczarki podsmażyć na maśle na rumiano. Włożyć odsączone z tłuszczu pieczarki do sosu . Doprawić do smaku sokiem z cytryny . Sos powinien mieć odpowiednią konsystencję .Gdyby był za gęsty można dolać śmietanki .
Na tłuszczu od smażenia pieczarek podgrzać mięso ( pieczone , gotowane ) podlewając 2 łyżkami wody .

Doskonale smakuje np. z gotowanym ozorkiem , wołowym sztukamięsem .
Można robić bez pieczarek – jest wtedy równie dobry.
Można też doprawić zamiast sokiem z cytryny odrobiną musztardy.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

stokrotka

06.04.2011 07:41
fajny sos

Gosia32

12.03.2011 14:11
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat