Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Powidła śliwkowe

4.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Powidła śliwkowe to świetny dodatek do słodkich bułeczek drożdżowych, tostów czy naleśników. Jeśli szukacie przepisu na powidło śliwkowe bez dodatku cukru - koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Składniki:

śliwki węgierki 6 kilogramów
słoiczki

Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe można przygotować z różnych przepisów. Najprostszym z nich jest ten, w którym wystarczy oczyścić owoce z gałązek i pestek, a następnie pokroić i smażyć w głębokim garnku (na niewielkim ogniu). Jeśli chcecie uzyskać nieprzesłodzone powidło śliwkowe, to nie musicie dodawać ani grama cukru. Śliwki zawierają naturalny cukier, który nada powidłom delikatnego smaku słodyczy. Co ważne, przygotowanie powidła śliwkowego to kilkudniowe przedsięwzięcie, ponieważ bardzo ważne jest smażenie powidła w odstępie kilku dni, tak by finalnie w garnku znalazła się 1/3 owoców pierwotnie dodanych do garnka.

Powidło śliwkowe przepis: 

1. Śliwki należy umyć, oczyścić z gałązek, poprzekrajać na ćwiartki i wyjąć pestki.

2. Wrzucić całość do garnka z grubym dnem i smażyć, aż śliwki się rozpadną. Przez kolejne godziny smażyć na niewielkim ogniu. Następnego dnia również smażyć kilka godzin i tak przez kilka dni, co jakiś czas mieszając.

3. Smażyć powidła do momentu, aż zostanie 1/3 z całości, jaką włożyliśmy do garnka.

4. Gotowe powidła nakładać do słoiczków, oczyszczać brzegi, zakręcać i pasteryzować w kąpieli wodnej przez około 30 minut od zagotowania, następnie słoiczki wyjmować, dobrze dokręcać i stawiac do góry dnem. Pozostawić, aż wystygną.

Powidła śliwkowe bez dodatku cukru mogą stanowić smarowidło do kanapek, tostów czy naleśników. Mogą wzbogacać również deskę serów i innych rozmaitych przekąsek. Sprawdźcie inne przepisy na przepyszne powidła śliwkowe - POWIDŁA ŚLIWKOWE Z ORZECHAMI

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna40 13.03.2013 21:46
a oprócz śliwek nic więcej?
Katarzyna40 13.03.2013 21:45
uwielbiam wszystko ze śliwek!
agunesu 18.08.2012 21:17
pychotka, uwielbiam powidla
parysek10 18.08.2012 17:24
bardzo ładne zdjęcie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak