Moje ciasto daktylowe

Moje ciasto daktylowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    30 g
  • cukier brązowy

    150 g
  • mąka pszenna

    300 g
  • soda oczyszczona

    1 lyzeczka
  • jaja

    2
  • proszek do pieczenia

    2 lyzeczki
  • cukier waniliowy

    3 lyzeczki
  • mielone migdały

    75 g
  • mielona gałka muszkatołowa

    0,5 lyzeczki
  • cynamon

    1 lyzeczka
  • wiórki kokosowe

    200 g
  • margaryna

    125 g
  • cukier

    0,5 szklanki
  • aromat waniliowy

  • daktyle

    200-300 g
  • dżem wiśniowy

    maly sloiczek
  • woda

    250 (wrząca)
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka
  • jaja

    2 do masy kokosowej
  • orzechy włoskie

    75 rozdrobnione
  • przyprawa do piernika

    1,5 lyzeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Daktyle pokroic wzdluz na polowki, lub na 4 czesci. Zagotowac 250 ml wody i zalac nia daktyle, dodac maslo. Mieszac az do rozpuszczenia masla i odstawic do wychlodzenia. W osobnej misce przesiac make z proszkiem do pieczenia. W innej misce ubic jajka z brazowym cukrem na puszysty krem, az do calkowitego rozpuszczenia cukru. Do ubitych jajek dodac schlodzona mase daktylowa i dobrze wymieszac. Z kolei do maki z proszkiem dodajemy wszystkie przyprawy, orzechy, migdaly i aromat. Mase maczna mieszamy z masa jajeczno - daktylowa. Forme do pieczenia smarujemy maslem i posypujemy tarta bulka. Rozgrzewamy dobrze piekarnik i przekladamy ciasto do formy. Ciasto zapiekamy w temp. 180 przez ok 25 min. W tym czasie przygotowyjemy mase kokosowa, ktora polozymy na wierzch. W tym celu rozpuszczamy margaryne, ktora nastepnie chlodzimy. Ubijamy na sztywno piane z bialek(z odrobina soli). Miksujac dodajemy stopniowo zoltka, rozpuszczona kawe, wiorki i chlodna margaryne. Po uplywie 25 pieczenia, ciasto wyjmujemy, by polozyc na niego dzem wisniowy, a nastepnie mase kokosowa. Ponownie wkladamy ciasto do piekarnika i zapiekamy od 40 do 60 minut, kontorlujac drewnianym patyczkiem, czy ciasto sie upieklo. Ciasto pieklam 1 godzine i 20 minut, pod koniec pieczenia zmniejszylam temp do 170 by nie spiec kokosu. UWAGA! Ciasto nie moze lezec w piekarniku, gdyz zrobi sie suche. Nalezy je szybko wyjac i odstawic w chlodne miejsce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

anemon

06.01.2012 11:18
Lubię ciasta bogate w bakalie, a Twoje wygląda mocno apetycznie.

ewaa

15.11.2011 21:25
wygląda apetycznie:)

Justa32

24.10.2011 10:27
smaczne

Mysiunia

09.06.2011 23:06
bardzo smaczne:)

FAFIK

01.03.2011 20:31
Piękne i smaczne

ewelinapac

08.12.2010 15:11
ja lubię bardzo

SmacznaPyza

31.08.2010 10:49
nie przepadam za daktylami, dla mnie są za mdłe, ale ciasto może być super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat