Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bigos mieszany słodko-kwaśny z łopatką wieprzową

5.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona
1,5 kg
kapusta biała
1 kg
łopatka bez kości
1,5 kg
marchewka
2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat
3 szt.
Sklep Prymat
ziele angielskie
5 szt.
Sklep Prymat
Kucharek
do smaku
Czosnek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
smalec
1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat
1 (wędzona)
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos mieszany słodko-kwaśny z łopatką wieprzową

Mięso pokroić w niewielką kostkę i usmażyć na smalcu.
Dodać do posiekanej kiszonej kapusty i zalać wodą - dodać ziele angielskie, liście laurowe i jarzynkę.
Gotować do miękkości kapusty.
W osobnym garnku ugotować poszatkowaną słodką kapustę z grubo utartą marchewką, ale bez dodatku soli!
Całość przelać do kwaśnego bigosu, dokłądnie wymieszać, dodać pieprz, czosnek i nieco jarzynki.
Dusić razemm na małym ogniu, przez godzinę.
W trakcie odgrzewania bigos, z dnia na dzień, robi się coraz smaczniejszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 04.12.2012 10:59
lubie bigosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak