Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki z owocami
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i solą, następnie dodać miękką margarynę pokrojoną w kostkę, jajko oraz drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku na koniec dosypać startą skórkę z jednej pomarańczy i zagnieść gładkie ciasto. Wyrobione ciasto odstawić do podrośnięcia, a w tym czasie przygotować nadzienie.
Nadzienie:
Jabłka obrać i pokroić w dużą kostkę dodać do nich pokrojoną w mniejsze kawałki pomarańczę, wcześniej trzeba ją obrać i w miarę możliwości pozbyć się błonek. Owoce wymieszać z cukrem i kardamonem, ale zanim dodamy kardamon musimy wydobyć malutkie nasionka z twardej osłonki, wszystko gotować kilka minut, aż owoce puszczą sok do gorących owoców dodać suchą kaszkę i wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę i rozwałkować dwa cienkie placki, następnie pociąć je na trójkąty na których umieścić porcję nadzienia i zwinąć rogaliki.
Piec około 20-25 min w temp 180 st,
Po upieczeniu wystudzić, polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać kandyzowaną skórką.