Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fish&chips

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryba 0,5 kg
ziemaniaki 2
jajko 1
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
olej do smażenia
pomidor
ogórek
cebula
sól
pieprz
cytryna

Przepis i sposób przygotowania na: Fish&chips

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrac i pokroić na frytki.
Krok 1 - Fish&chips foto
2
Rybę posolić, a nastepnie obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce.
Olej na patelni na rybe i w rondlu na frytki rozgrzać. Do rondla z goracym olejem wrzucić frytki, a na patelnię rybkę. Co jakis czas pomieszać frytki, a rybke przewracać, aby usmażyć w obu stron.
Krok 2 - Fish&chips foto
3
Pomidora opłukac i pokroic na małe ćwiartki. Ogórka obrac i pokroić w plasterki. Cebulę porkoić w drobna kosteczkę. Wszystkie warzywa wymieszać i doprawić sola i pieprzem. Można także skropić cebulą.
Krok 3 - Fish&chips foto
4
Przy przygotowywaniu tego dania należy pilnować, aby frytki i ryba zrobione były w tym samym czasie i podawać je razem z sałatką. Rybkę należy jeszcze skropić sokiem z cytryny.
Krok 4 - Fish&chips foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 12.02.2013 11:05
jaka ryba ?
tessinka 25.07.2012 21:49
Nie raz jadłam prawdziwą fish&chips w Anglii i bardzo mi smakowało
Hanna5 25.07.2012 13:11
super połączenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak