Biszkopt, który zawsze wychodzi

Biszkopt, który zawsze wychodzi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklamka
  • jajka

    5 sztuk
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zanim zaczniesz go robić wsadź jajka do niemalże gorącej wody i zostaw na jakiś czas (łatwiej Ci będzie oddzielić wtedy żółtka od białek) No to zaczynamy po kolei:
Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywno, dodaj cukier i ubijając dalej dodawaj po jednym żółtku. Jak już ubijesz wszystko zmniejsz obroty miksera i dodaj po woli mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj dobrze i gotowe. Przelewasz do blaszki i do piekarnika na 180 stopni na około 35 - 40 minut.
Zanim zaczniesz robić tego biszkopta przygotuj sobie blaszkę posmarowaną jakimś tłuszczem i posypana bułką tartą.
Dodatkowe info jak ciasto się już upiecze to wyłącz piekarnik ale nie wyciągaj go tak od razu ono musi sobie postać, możesz jak coś w miarę możliwości uchylić piekarnik. On zawsze troszkę opadnie ale tym się nie martw. Po około 15 minutach możesz go wyciągnąć. Jak ostygnie to można go przekroić.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Pani Domu

20.10.2012 08:33
musze wypróbowac

Pani Domu

20.10.2012 08:33
musze wypróbowac

gosia561

20.08.2011 22:29
super sprawa

Barbara55

20.01.2011 14:31
wychodzi zawsze ale nie każdemu

kielcok1

17.01.2011 15:46
oby

BARBARA41

06.11.2010 20:58
też mi zawsze wychodzi

Beata77

22.06.2010 16:41
ciekawe czy wyjdzie jak nie to.... wyrzucę hehe jestem dobrej myśli

Krzysztof42

22.05.2010 14:32
lubię

kasiaw

21.05.2010 20:05
oj sprawdzę na pewno bo szukam przepisu idealnego

remprzem

24.04.2010 01:33
Czekałam na taki przepis bo biszkopt to moja zmora

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat