Łosoś zapiekany w pomarańczach

Łosoś zapiekany w pomarańczach

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    1-2 szt.
  • miód płynny

    0,5 szklanki
  • pomarańcze

    1-2 szt.
  • czosnek

    3-4 ząbki
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • rozmaryn

    0,5 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • sok z cytryny

    3-4 łyżki
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety z łososia oczyścić, zdjąć skórę. Miód wymieszać z ziołami, oliwą, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Marynatę dokładnie rozsmarować na rybie i odstawić na godzinę lub dwie. Pomarańcze wyszorować i pokroić na plasterki. Na folii aluminiowej położyć plastry pomarańczy, na to rybę w marynacie, a na nią znowu pomarańcze. Folię zawinąć i odstawić łososia na kilka godzin do lodówki. Gdy się dokładnie zamarynuje piec w folii w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 15-20min. Podawać skropione sokiem z cytryny

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

etka

05.11.2010 09:53
ciekawy przepis, nie jadłam nigdy takiego łososia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat