Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki z lukrem
Kroki postępowania
Mąkę wsypać do misy, dodać jajko, ciepłe mleko, rozpuszczoną margarynę (ostudzoną), cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy i na końcu drożdże. Dokładnie wyrobić ciasto, a następnie odłożyć do wyrośnięcia na około 15-20 minut.
Po tym czasie odrywać małe kawałki ciasta i formować z nich okrągłe placuszki z małym dołkiem. Układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Jagody umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Wsypać budyń oraz cukier i wymieszać.
Ciasto posmarować rozbełtanym żółtkiem i włożyć do środka dołka garść jagód.
Odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Jeśli ktoś chce może w tym czasie przygotować kruszonkę wg własnego przepisu.
Jagodzianki wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 minut z termoobiegiem.
Po wystudzeniu polać lukrem.