Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne muffinki marchewkowe z krówkami
Jajka ubijamy razem z cukrem, następnie dodajemy olej, miękkie masło i cały czas miksujemy.
Dodajemy stopniowo mąkę, a na koniec startą marchewkę i krówki. Dokładnie mieszamy i nakładamy do papilotek w formie na muffiny.
Wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy około 25 minut.
Dekoracja:
250ml kremówki
łyżeczka cukru
zielony barwnik
łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wrzątku
Kremówkę ubijamy z cukrem i barwnikiem. Pod koniec dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy.
Wyciskamy ją na przestudzone muffinki w formie trawki.
Zajączki i marchewki z masy plastycznej:
1/4 kostki margaryny
1/2 szklanki wody
125g mąki
1/4 kg pudru
barwniki spożywcze
Wodę razem z margaryną gotujemy, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Chwilkę prażymy. Zdejmujemy z ognia i stopniowo wsypujemy puder, mieszając widelcem. Gdy masa nieco ostygnie możemy wyrobić ją rękami. Dzielimy na 3 części.
Do największej części dodajemy barwnik żółty (to będą nasze zajączki)
Do mniejszej- czerwony (marcheweczki i noski)
Do najmniejszej- zielony (listki )
I lepimy :) Tak jak z plasteliny.
A oczka i wąsy zrobiłam za pomocą wykałaczki zanurzając ją w kakao.
Masy wychodzi więcej niż potrzebujemy ale to nie problem, ponieważ możemy ją zamrozić i wykorzystać kiedy indziej.
Smacznego :)
o ile nie będzie Wam żal zjeść uroczego zajączka... ;)