Przepis i sposób przygotowania na: Konfiturka z brzoskwiń, bananów i borówek
Banany obrać i pokroić w półplasterki - skropić sokiem z cytryny.
Borówki opłukać, osączyć i połączyć z bananami oraz brzoskwiniami.
Wsypać żel-fix i mieszać, aż znikną grudki proszku.
Dosypać cukier i wlać słodzik - dokładnie wymiesać i pozostawić na pół godziny w temperaturze pokojowej.
Garnek z owocami postawić na średnim płomieniu i ogrzewać, stale mieszając, aż całość zawrze.
Gotować jeszcze 3-4 minuty i wrzącą konfiturkę przełożyć do małych słoiczków, po sam brzeg, a następnie szczelnie zakręcić suchymi pokrywkami.
Słoiczki postawić dnam do góry i nakryć kocem lub grubym ręcznikiem - pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!