Przepis i sposób przygotowania na: KRUCHE BABECZKI Z OWOCAMI
Przygotuj:
200g mąki120g masła
2-3 łyżki zimnej wody
szczyptę soli
Mąke z solą wymieszaj w misce. Dodaj do niej tłuszcz i wodę. Szybko wyrób ciasto i włóż je na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkuj je na stolnicy i wycinaj krążki wielkości babeczek.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wylepić ciastem foremki, przykryć ciasteczka pergaminem i napełnić je suchymi ziarnami fasoli, aby ciasto nie wybrzuszyło się. Piec przez 15 minut, wyjąć je z piekarnika, wysypać fasolę i znowu włożyć babeczki do piekarnika na 5 minut. Upieczone ciasteczka wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia. Wyjąć z foremek tak, aby nie połamać.
W rondelku rozpuścić dżem morelowy z 1 łyżką wody, stale mieszając. Doprowadzić do wrzenia żeby uzyskać gładką glazurę. Odstawić na kilka minut.Posmarować wnętrze babeczek glazurą tak aby nie namokły i napełnić je owocami.
Polać owoce resztą glazury i odstawić do wystygnięcia.
Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.