Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Deser porzeczkowy

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czarna porzeczka
4 łyżki
woda
2 filiżanki
Żelatyna wieprzowa Prymat
1,5 łyżeczki
Sklep Prymat
kasza manna
3 łyżki
woda
1,5 filiżanki
cukier
4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Deser porzeczkowy

Porzeczkę zalewamy wodą i gotujemy do uzyskania intensywnego kompotu. Żelatynę mieszamy z kilkoma łyzkami zimnej wody. Kompot przecedzić, dodać do niego żelatyne i gotować przez ok. 3 minuty, zostawić do ostygnięcia.

Do pucharków wlewamy część galaretki, odstawiamy do lodówki do stężenia. W tym czasie gotujemy 1,5 filiżanki wody, dodajemy 3 łyzki kaszy manny ciągle mieszając żeby uniknąć grudek, dodajemy cukier do smaku.

Kiedy galaretka w pucharkach stężała posypujemy ją owocami i zakrywamy ostudzoną ale jeszcze nie stężałą kaszą (żeby nie rozpuściła galaretki) i wstawiamy na chwil do lodówki. Powtarzamy czynność tyle razy, ile trzeba żeby na wierzchu zakończyć owocami.

Można wierzch osypać lekko zmielonymi płatkami kukurydzianymi żeby dodać chrupkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JaPaqc 11.08.2012 10:09
jeszcze takiego nie jadłem
parysek10 09.07.2012 19:35
na pewno pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak