Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kotleciki z marchewki

5.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

marchew
500 g
mleko
200 ml
kasza manna
4 łyżki
masło
łyżka
otręby żytnie
2 łyżki
mleko
1,5 szklanki
Kucharek przyprawa do potraw
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
Pieprz ziołowy mielony Prymat
Sklep Prymat
papryka mielona
Sklep Prymat
Bułka tarta klasyczna Prymat
1,5 szklanki
jogurt grecki
250 ml
koper świeży

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki z marchewki

Bułkę namoczyć w letnim mleku. Marchew obrać, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do garnka wlać 200ml mleka, dodać łyżkę masła i startą marchew. Zagotować i dusić na niewielkim ogniu przez 10-15 minut, aż marchew zmięknie. Zdjąć z ognia, dodać kaszę manną, dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu często mieszając, do miękkości marchwi - ok 10 minut. Przyprawiamy przyprawą uniwersalną Kucharek, pieprzem i solą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Odciskamy miękką bułkę i łączymy z ugotowaną marchewką. Dodajemy jajo, dokładnie mieszamy i ponownie przyprawiamy. Dodajemy otręby i mieszamy. Formujemy niewielkie kotlety (duże będą się rozlatywać), które obtaczamy je ostrożnie w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia z obu stron, na średnim ogniu. W razie potrzeby dodajemy więcej oleju podczas smażenia. Po usmażeniu odsączamy kotlety z tłuszczu układając je na ręczniku papierowym. Śmietanę lub jogurt mieszamy z posiekanym koperkiem. Kotleciki podajemy z sosem koperkowym. Do sosu śmietanowego można dodać odrobinę soku z cytryny lub zmiażdżony czosnek - jeżeli lubimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 29.06.2013 11:10
takich nie jadłam, muszę zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak