Przepis i sposób przygotowania na: Chińskie naleśniki bananowe
Do osobnej miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier puder.
Roztopione masło mieszamy z żółtkami i mlekiem.
Banany wyjmujemy z marynaty, przekładamy je na inny talerz a marynatę wlewamy do masy jajecznej, mieszamy.
Dodajemy mąkę i mieszamy.
Białka ubijamy i dodajemy do ciasta.
Dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Nakładamy na nią 1/4 ciasta naleśnikowego spłaszczając je nieco przy pomocy łyżki lub łopatki.
Układamy na nim plastry banana.
Gdy dolna część ciasta zacznie brązowieć przewracamy naleśnik i smażymy z drugiej strony.
Kolejne 3 smażymy w ten sam sposób.
Podajemy z truskawkami.
Smacznego :)
Przepis z książki "Kuchnia chińska" Ching-He Huang