Przepis i sposób przygotowania na: sernik z limonką
Biszkopty łamię na kawałki, dodaje kakao i stopione masło, 1 łyżkę. Mieszam składniki i wykładam na tortownicę. Podpiekam ok.10min w 150C.
Masa:
Ser miksuję z cukrem i cukrem waniliowym. Do szklaneczki wyciskam sok z cytryny i limonek i dodaję powoli do masy serowej. Dodaję po jednym jajku. Czekoladę stapiam i łączę razem ze śmietanką kremówką, mieszam do uzyskania gładkiej masy. Czekoladę schładzam i przestudzoną dodaję do masy serowej. Na sam koniec ścieram skórkę z jednej limonki. Ubijam całość na wolnych obrotach i wylewam na podpieczony spód. Piekę 1,5h w 180C.
Polewa:
Pół tabliczki białej czekolady stapiam i dodaję sok z cytryny oraz 1 łyżeczkę cukru pudru. Jeszcze ciepłą polewę wylewam na upieczony i przestudzony sernik. Następnie stapiam 1/3 tabliczki czekolady deserowej z kilkoma kroplami mleka. Dekoruję wierzch ciemną polewą i posypuję jeszcze podprażonymi migdałami.