Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Kartacze po gołdapsku

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

1kg ziemniaków
25dag mąki ziemniaczanej
30dag mielonej wieprzowiny
mała marchewka
cebula
1-2 zabki czosnku
łyżka kukurydzy
łyżka koncentratu pomidorowego
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
olej
2 łyżki
jajko
2 szt.
parmezan
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kartacze po gołdapsku

Cebulę, czosnek i marchewkę obrać, posikać, zeszklić na oleju. Dodać mięso i smażyć aż mięso sie przyrumieni i odparuje sos. Farsz odstawić z ognia. Dodać koncentrat pomidorowy, kukurydze i parmezan. Doprawić mieloną papryką sola i pieprzem.
Ziemniaki umyć, obrać. Połowę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić utłuc,. Pozostałe zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, lekko odcisnąć sok. Poląćzyć ugotowane i starte ziemniaki. Dodać mąke ziemniaczaną jajka szczyptę soli i wyrobić. Z ciasta uformować wałek pokroic na 8 kawałków. Każdy rozpłaszczyć na placek o grubości 1cm ułożyc na nim farsz, zwinąć w kształt cygara. Gotować 10-15min w osolonym wrzątku. Odcedzić zrumienić na oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak