Farszynki po mazursku

Farszynki po mazursku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • 90dag ziemniaków

  • 25dag mąki ziemniaczanej

  • sól

  • 10dag smalcu

  • jajka

    2 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na FARSZ:
20dag wieprzowiny, 2 jajka, 2 cebule, łyżka masła, sól, pieprz.

Wieprzowinę umyć, oczyścić a następnie ugotować do miękkości. Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować. Dwa jajka ugotować na twardo, zahartować, po czym obrać ze skorupki.
Cebulę obrać posiekać i zrumienić na maśle na patelni. Wieprzowinę oraz jajka zemleć. Wymieszać je z cebulą, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki zemleć a następnie wbić do nich 2 jajka, dodać mąkę ziemniaczaną i sól. Całośc wyrobić na gladkie ciasto.
Z ciasta uformować wałek, pokroić go na placuszki na każdym ułożyć porcję farszu, zawinąć i uformować kotleciki. Smażyć na złoto na smalcu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat