Przepis i sposób przygotowania na: Kawa mrożona a'la Bounty w czekoladowe łaty
Gdy lody są już prawie gotowe: Kawę zalewamy wodą, mieszamy, pozostawiamy by trochę przestygła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy syrop czekoladowy, dokładnie mieszamy i ciepłą czekoladą robimy kleksy wewnątrz szklanek, wkładamy do zamrażalnika na 8-10 minut. Wiórki kokosowe rumienimy na suchej patelni. Szklanki na kawę wyjmujemy z zamrażalnika. Na spód wrzucamy po jednej gałce lodów, zalewamy kawą (po 200 ml). Następnie dajemy po trzy gałki lodów. Całość posypujemy zrumienionymi wiórkami kokosowymi, startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą i listkami mięty.
Z podanego przepisu na lody wyjdzie 4 szklanki mrożonej kawy.
Lody wychodzą lepsze gdy robimy je w dobrze zmrożonej maszynce (ja swoją trzymam cały czas w zamrażalniku).