Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Świąteczny indyk

0.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

indyczka
ok 2 kg
jaja
2-3 szt
mleko
trochę
masło
3 łyżki
olej
2 łyżki
cukier
do smaku
sól
do smaku
Sklep Prymat
gałka muszkatołowa
do smaku
rodzynki
garść
bulion
1 szkl
bułka czerstwa
2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczny indyk

Tuszkę umyć, usunąć ścięgna. Kości mostka piersiowego silnie nacisnąć aby pierś się spłaszczyła. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i wymieszać z posiekaną wątróbką. Masło utrzeć, wbijając jajka, dodać wątróbkę z bułką i ucierać na pulchną masę. Przyprawić solą, cukrem i startą gałką muszkatołową, wsypać rodzynki. Nadziać indyka, spiąć wykałaczkami. W brytfannie rozgrzać olej, włożyć tuszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 2-3 godz, często polewając bulionem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak