Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Piersi kurczaka w zalewie octowej

5.0
(133)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piersi z kurczaka
4 sztuki
jajko
1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat
5 łyżek
Pieprz czarny mielony Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
Kucharek przyprawa uniwersalna
1 szczypta
Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat
1 szczypta

Zalewa

woda
8 szklanek
ocet
2 szklanki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
2,5 łyżki
Sklep Prymat
cukier
14 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat
10 ziaren
Sklep Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
5 liści
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
10 ziaren
Sklep Prymat
cebula duża
8 sztuk
przecier pomidorowy
1 mała puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi kurczaka w zalewie octowej

1. Piersi kurczaka pokroić jak na kotlety i lekko rozbić.

2. Kurczaka oprószyć przyprawami (BEZ SOLI!!!) tj. przyprawa uniwersalna, pieprz, przyprawa do kurczaka ziołowa.

3. Mięso obtoczyć podwójnie w jajku i bułce tartej. Usmażyć.

4. Przygotować zalewę. Pokroić 8 dużych cebul w plastry, dodać do pozostałych składników i wszystko razem zagotować. Wyłączyć, a po 10 minutach ponownie zagotować.

5. Gorącą zalewą zalać piersi, odstawić do wystygnięcia i przegryzienia się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mila 19.12.2022 18:56
Proszę o informację ile dodać dokładnie przecieru pomidorowego
Wojciech 17.06.2024 10:28
Ja używam pasate całą butelkę jest to lepsze
Doradca Smaku 20.12.2022 08:27
Wystarczy mała puszka przecieru pomidorowego o pojemności 70 gramów.
Cukiereczek13 30.09.2012 13:54
jadłam kiedyś rybkę tak podaną, muszę wypróbować, bo smacznie wygląda :)
emylka86 15.09.2012 10:59
zapomniałam dodać, że takie piersi można dać w słoiki, mocno zakręcić i odstawić do lodówki, postoją trochę dłużej niż w misce : ). Wtedy możemy do nich sięgnąć zawsze gdy tylko najdzie nas ochota : )
emylka86 19.08.2012 14:51
iziona bo danie ma faktycznie trochę smak ryby z octu... ale na szczęście to danie nie ma ości : ) fajne danie na imprezki rodzinne... : ) polecam bo na prawdę smaczne
Iza10 15.08.2012 12:54
Jadłam na urodzinach, bardzo smaczne; )
iziona 29.06.2012 15:46
Pierwszy raz jak się z tym spotkałam to myślałam, ze to ryba
Hanna5 29.06.2012 14:00
chętnie spróbuję!
marzena06 29.06.2012 12:13
pycha
anja3107 29.06.2012 12:08
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak