Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura pomidorowa z cytrusami
Pomarańcze, cytryny i limonki wyszorować, sparzyć i osuszyć - zetrzeć z nich skórkę (bez albedo!), a owoce podzielić na cząstki i obrać z dzielących je błonek.
Cząstki cytrusów pokroić w mniejsze kawałki i dodać do pomidorów
Wszystko zasypać cukrem białym i trzcinowym - wymieszać, nakryć i pozostawić na 2-3 godziny w ciepłym miejscu.
Po tym czasie postawić garnek na małym płomieniu i, cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia.
Nakryć i dusić 30-45 minut, aż pomidory i owoce się rozgotują - wówczas odkryć i dusić do czasu, aż całość odparuje i zgęstnieje.
Na koniec wsypać żel-fixy, jak najdokładniej wymieszać (można mikserem) i gotować jeszcze 5 minut często mieszając.
Gorącą konfiturą napełnić wyparzone średnie słoiczki (300-500ml), zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić dnem do góy - nakryć kocem lub grubym ręcznikiem i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Nie pasteryzować!