Przepis i sposób przygotowania na: Torcik potrójnie truskawkowy
Ubić białka na sztywno, dodać szklankę cukru i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę tortową i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wymieszać mikserem. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 min.
Po ostygnięciu przedzielić na pół
Krem:
2 bite śmietany w proszku ubić z 1/2 szkl. mleka, do tego dodać rozpuszczoną w 1 szkl. wody galaretkę truskawkową.
Biszkopt przełożyć kremem, na wierzch ułożyć truskawki i przykryć drugą połową biszkopta.
Galaretki rozpuścić wg. instrukcji na opakowaniu, na cieście poukładać umyte truskawki, gdy galaretka zacznie tężeć wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
(podane składniki dotyczą blaszki standardowych rozmiarów, NIE TORTOWNICY!)