Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe babeczki z rabarbarem
Drożdże rozkruszyć w misce, zalać ciepłą wodą z mlekiem i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą dodajemy prawie całą mąkę (zostawiamy ok. 1 szklankę), cukier i sól. Mieszamy. Dodajemy jajka, cukier waniliowy i masło. Wyrabiamy ciasto i powoli dodajemy pozostałą szklankę mąki.Ciasto powinno być dosyć luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące. Wyrabiamy jakieś 5 minut.
Z ciasta formujemy małe kulki, które wkładamy do foremek do muffinek (kulki wielkości ok. połowy foremki). Zostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy rabarbar w małe kawałki.Zasypujemy cukrem i odstawiamy mniej więcej na godzinę.
Gdy ciasto w foremkach podrośnie, na wierzch każdej kładziemy mniej więcej łyżkę odsączonych kawałków rabarbaru. Ciasto się trochę zapadnie, ale tak powinno być. Brzegi ciasta można zawinąć do środka.
Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.