Przepis i sposób przygotowania na: chleb z kaszą jęczmienną (na zakwasie)
Kaszę jęczmienną i siemię lniane zmielić na bardzo drobną frakcję w młynku do kawy. Przesypać do miski, razem z mąką solą i przyprawami (użyłam pieprzu, curry i 1 łyżeczkę przyprawy do ziemniaków - Prymat). Wymieszać, dodać zakwas (mój miał 6 dni), oliwę, wymieszać a następnie wodę po trochu mieszając aż konsystencja będzie odpowiednia czyli gęsta. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, przełożyć ciasto, wygładzić mokrą łyżką lub nożem powierzchnię i ozdobić nasionami lub płatkami, przeciąć ciasto nożem wzdłuż i odstawić w ciepłe miejsce na parę godzin aby wyrosło. Ja wkładam do piekarnika nagrzanego na około 50 stopni, wtedy rośnie szybko. Piec około godziny w 170 stopniach.