Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarnista przegryzka
z mąki, drożdży, soli, żółtka, mleka, oleju i ziół zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli nie dało się wgnieść całej mąki to dolewamy mleka, a jeśli jest za rzadkie to dosypujemy mąki. Powinno być po wyrobieniu elastyczne i odchodzić od ręki.
Zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte rozwałkowujemy cienko (na ok, 2mm), tniemy na paseczki. Paseczki możemy poskręcać.
Układamy na wyłożonej papierem blaszce, smarujemy z wierzchu białkiem i sypiemy najlepiej gruboziarnistą solą.
Pieczemy ok. 15-20 minut w 180 stopniach, najlepiej na termoobiegu. Gdy się zrumienią i zrobią kruche są gotowe do wyjęcia.
30 minut to czas zagniecenia ciasta i późniejszego wałkowania po wyrośnięciu, krojenia i układania na blaszce. Do tego dochodzi czas wyrastania i pieczenia.
Smacznego :)