Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z kremem /zapiekanym/ truskawkami i kiwi
Kroki postępowania
- Dodać pozostałe składniki i miksować tylko do połączenia się wszystkich składników.
-Ciasto przełożyć na stolnicę, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.
-Foremki /tartaletki o śr.ok 10cm./ nasmarować masłem i wyłożyć przygotowanymi krążkami ciasta. Należy wyłożyć również boki.
- Ciasto nakłuć widelcem i odstawić w chłodne miejsce.
-Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać skórkę cytrynową , mąkę i odrobinę letniego mleka. Wymieszać.
-Mleko połączyć z masą jajeczną i podgrzewać na wolnym ogniu do chwili utworzenia się gęstego kremu /nie gotować/. Dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, energicznie wymieszać i schłodzić od czasu do czasu mieszając, by zapobiec tworzeniu się kożucha.
-Gotowym, zimnym kremem napełnić przygotowane w foremkach schłodzone ciasto.
-Wstawić do gorącego piekarnika /180st.C/i piec ok. 15 min.
-Wierzch można przykryć folią aluminiową aby nie przyrumieniać zbytnio kremu.
-Truskawki umyć, obrać i pokroić w ósemki.podobnie postąpić z owocami kiwi.
-Wierzch ostudzonych babeczek posmarować tężejącą galaretką i ułożyć truskawki i kiwi.
-Owoce posmarować przy pomocy pędzelka pozostałą galaretką truskawkową /chociaż galaretka na kiwi nie zetnie się owoc uzyska ładny , świeży wygląd/