Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić. Warzywa ugotować w bulionie (musi go być tyle, żeby warzywa były przykryte), odcedzić, bulion pozostawić. 1/3 warzyw zmiksować blenderem. Mięso wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, solą i pieprzem, podsmażyć na oleju co chwilę mieszając. W naczyniu do zapiekania ułożyć 1/3 makaronu, podsmażone mięso, warstwę z 1/3 makaronu, ugotowane warzywa i resztę makaronu. Do zmiksowanych warzyw dodać koncentrat pomidorowy i dolać tyle bulionu, w którym się warzywa gotowały, żeby powstał gęsty sos. Sosem polać zapiekankę. Posypać startym na tarce o dużych oczkach serem i zapiekać w 180 stopniach tak długo, aż ser się rozpuści. Jak przygotowujemy zapiekankę wcześniej, to najpierw podgrzewamy w piekarniku makaron z mięsem i warzywami, a dopiero po kilku minutach dodajemy ser.