Przepis i sposób przygotowania na: Swojskie wędzonki-peklowane na sucho
Mięso peklowałam na sucho. Składniki do peklowania podane są na 1 kg mięsa, ja go użyłam więcej. Przyprawy można dowoli modyfikować według gustu.
Mięso (boczek, schab, baleron itp.) podzieliłam na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki do peklowania wymieszałam, a przyprawy dodatkowo rozgniotłam.
Mięso dobrze i grubo natarłam ze wszystkich stron solą z przyprawami. Na dno kamionkowego naczynia wsypałam nieco soli, ułożyłam w nim ciasno mięso, a na wierz nasypałam mieszanki soli z przyprawami, użytej do peklowania.
Wstawiłam do lodówki na 8 dni. Co 2-3 dni przekładałam mięso.
Po tym czasie mięso wyjęłam i wymoczyłam by nie było takie słone. Położyłam, aby obciekło. Wsadziłam w pończochy, obwiązałam i dałam do uwędzenia.