Przepis i sposób przygotowania na: Szare kluski
Obrane i opłukane pod bieżącą wodą ziemniaki zetrzec na tarce o drobnych oczkach (zmiksowałam w blenderze), przełożyć na sito i postawić je na misce, pozwolić skrobii spokojnie spłynąć tak przez 5 minut, dobrze je odciskając z nadmiaru wody (można to zrobić przez gazę lub tetrę). Z miski odlać wodę, która odciekła, natomiast zostawić skrobię, która zebrała się na samym dnie.
Do skrobii dodać odciśnięte ziemniaki, mąki oraz jajko, doprawić do smaku, całość wymieszać, wyrabiając gęstą masę. Masę przełożyć na glęboki talerz.
Kluski robimy w następujący sposób: łyżeczką od herbaty nabieramy masę z talerza do wrzącej wody (nie gotującej się), zanurzając łyżkę w wodzie w celu łatwiejszego nabierania kolejnych klusek. Najpierw próbujemy 1 kluseczkę, jeśli sie nie rozpadnie, to nakładamy kolejne, jeśli się rozpadnie dodajemy jeszcze trochę mąki pszennej poznańskiej.
Woda w garnku cały czas musi wrzeć, nie może się mocno gotować, kluski gotować około 10 minut od spłynięcia na powierzchnię. Kluseczki wyjmować łyżką cedzakową bezpośrednio na talerze.
W czasie gotowania się kluseczek umyć i obrać cebulę, po czym posiekać ją w kostkę. Na patelni rozgrzać olej - tak z 3-4 łyżki. Na rozgrzany olej wlożyć posiekaną cebulę i boczek i smażyć aż się zarumienią. Oczywiście kluseczki tradycyjnie podaje się z zasmażaną kapustą.