Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zakwasie ze słonecznikiem i melasą
RANO: Do zaczynu w misie, w której pracował zaczyn wlać wodę i melasę i wymieszać. Dodać obydwie mąki i słonecznik - zagnieść. Wgnieść sól i cukier i odstawić ciasto na 20 minut.
Po tym czasie znów delikatnie zagnieść - ciasto będzie luźne - w zależności od gęstości Waszego zakwasu.
Ciasto uformować w wałek, oprószyć mąką. Włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i przygnieść do spodu, oprószyć jeszcze mąką i zrobić na wierzchu nacięcia - u mnie na krzyż, akurat, bo chleb nie popękał, ani gdy rósł, ani gdy się piekł.
Keksówkę przykryć ściereczką i odstawić całość w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 3 godziny.
Po tym czasie nastawić piekarnik na 200 stopni, wstawić chleb na środkową półkę (w keksówce) i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 15 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z piekarnika, ogołocić z papieru do pieczenia i pozostawić na kracie, by ostygł.