Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekane piersi z kurczaka
Umyte i osuszone piersi, podzielić na połowy, lekko rozbić. Natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, obtoczyć w mące i usmażyć na 2 łyżkach oliwy.
2
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem, wyłożyć sznycle.
3
Rozgrzać 2 łyżki oliwy, przesmażyć leciutko plastry szynki. Na każdym sznyclu układamy po jednym plasterku .
4
Na pozostałym na patelni tłuszczu zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać przecier i wywar, zagotować. Zalać sznycle, posypać bazylią, zapiekać w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni pod przykryciem.
5
Śmietanę wymieszać z tartym serem. Zdjąć przykrycie, zalać sznycle i zapiekać jeszcze 10 minut. Podawać z ryżem na sypko.