Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa
Na rozgrzanym oleju złocimy drobno posiekaną cebulę,
dodajemy mięso, sól, pieprz,cynamon, dusimy 10 minut, co
jakiś czas mieszając.Grudki mięsa rozdrabniamy widelcem.
Mięso podlewamy wywarem i winem, dodajemy pomidory razem
z zalewą i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 15
minut. Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę, aby
nadmiar płynu odparował.
2
Makaron gotujemy al dente. Rozgrzewamy 2 łyżki masła
i wkładamy makaron. Z białek ubijamy pianę, dodajemy ser
gorgonzola i 10 dkg sera tartego. Ser gorgonzola należy
rozkruszyć. Delikatnie mieszamy.
3
Formę smarujemy 1 łyżką masła i wysypujemy 1 łyżką
tartej bułki, wykładamy połowę makaronu. Do mięsa
dodajemy bułkę tartą i 5 dkg sera startego . Mieszamy i
rozkładamy mięso na makaronie, przykrywamy resztą
makaronu.
4
Z masła, mąki i śmietany gotujemy sos beszamelowy.
Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową oraz żółtka.
5
Sosem polewamy makaron, posypujemy resztą ser
tartego. Zapiekamy 45 minut temperaturze 180 stopni.