Przepis i sposób przygotowania na: Zakręcone drożdżówki z rabarbarem
W miseczce wymieszać drożdże z łyżką cukru i mieszać, aż masa zrobi się rzadka, wtedy też wsypać łyżkę mąki, zalać całość 1 łyżką ciepłego mleka z garnuszka, wymieszać i wlać rozczyn do garnka z resztą mleka, znów zamieszać, odstawić na 10 minut.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać resztę cukru, jajko i sól, zrobić dołek i wlać rozczyn, zagnieść jednolite ciasto i zagniatać tak około 10 minut - w trakcie można się przenieść na blat lub stolnicę. Odstawić ciasto pod przykryciem w misce.
Po odstawieniu ciasta nastawić piekarnik na 175 stopni. Rabarbar umyć, osuszyć, w razie potrzeby obrać, pokroić w małe kawałeczki - ok. 2 cm długości - włożyć do miski i zasypać 2 łyżkami cukru, wymieszać i odstawić.
W rondelku rozpuścić masło na kruszonkę. W misce wymieszać mąkę z cukrem, zalać całość masłem, dobrze wymieszac całość i włożyć do lodówki.
Kiedy piekarnik się nagrzeje zagnieść ciasto jeszcze przez chwilę, rozwałkować duży prostokąt (około 25x35cm) - tak, by ciasto było dosyć cienkie - około 0,5cm.
Na rozwałkowane ciasto nałożyć równomiernie kawałki rabarbaru odsączając je z soku, który puścił. Ciasto zawinąć w roladę i kroić tak, by powstało 14 kawałków (po ok. 2-2,5 cm) - dwie końcówki po prostu wyrzucamy, bo zostaje samo ciasto, bez rabarbaru.
Układamy roladki obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec około 20-30 minut, po czym wyjąć i walczyć z pokusą zjedzenia gorących drożdżówek!!