Przepis i sposób przygotowania na: Torcik "ARBUZ"
Odkładamy 3 łyżki ciasta do oddzielnej miseczki.
Do reszty dodajemy ciut barwnika zielonego, a do tej części w miseczce- więcej, by kolor był żywszy.
Tortownicę (24cm) wykładamy papierem do pieczenia. Mocno zielonym ciastem robimy wzorki i wylewamy na nie jaśniejsze ciasto.
Pieczemy w temp 180st.
Masa: Galaretkę rozpuszczamy w 150ml gorącej wody. Chwilkę studzimy. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i miksujemy ok 5 minut aż nabierze dużo pęcherzyków powietrza. Gdy zacznie delikatnie tężeć wtedy wrzucamy rodzynki.
Niewielką salaterkę na sałatki wykładamy folią, obsypaną odrobiną mąki. Przekładamy tam upieczony biszkopt. I wylewamy tężejącą masę.
Wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem przekręcamy salaterkę nad talerz i ostrożnie usuwamy folię.
Smacznego!