Bajeczny sernik na zimno z musem truskawkowym

Bajeczny sernik na zimno z musem truskawkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Spód:

  • mleczna czekolada

    100 gram
  • biała czekolada

    50 gram
  • masło

    100 gram
  • płatki kukurydziane

    150 gram
  • kakao gorzkie

    1 łyżka
  • cukier puder

    1 łyżka
  • żelatyna

    1 opakowanie
  • woda zimna

    50 ml
  • mus truskawkowy

  • truskawki

    800 gram
  • cukier

    125 gram
  • żelatyna

    1 opakowanie
  • woda zimna

    50 ml
  • woda

    100 (wrząca)
  • kremówka

    250 gram
  • serek homogenizowany

    500 (waniliowy)
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Spód: do miski wkładamy pokruszoną czekoladę mleczną i białą, dokładamy masło i kakao, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonych czekolad dokładamy płatki kukurydziane i wszystko dokładnie mieszamy. Czekoladową masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.

Masa serowa: do miski wlewamy schłodzoną śmietankę i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Przygotowujemy żelatynę: wlewamy 100 ml wrzącej wody i 50 ml zimnej wody i wsypujemy żelatynę. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Do serka waniliowego wlewamy żelatynę, miksujemy i dokładamy bitą śmietanę. Wszystko razem miksujemy na niskich obrotach. Gotową masę wykładamy do tortownicy, wyrównujemy i odstawiamy do lodówki do stężenia.

Mus truskawkowy: truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Kilka odkładamy na później do ozdobienia. Resztę truskawek wsypujemy do wysokiej miski i miksujemy blenderem lub po protu dokładnie rozgnieść, a następnie przecieramy przez sito i mieszamy razem z cukrem. Żelatynę przygotowujemy tak samo jak do masy serowej i dodajemy do musu. Po wymieszaniu mus wlewamy na masę serową i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Sernik dekorujemy truskawkami i listkami świeżej mięty. Przechowujemy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Lis

28.10.2016 13:22
Wygląda ekstra:)

IZABELA29

13.10.2016 11:40
Z musem bardzo smaczny

pestka

13.10.2016 07:28
wygląda pysznie

ben-ka

20.06.2016 10:05
Chętnie bym spróbowała.

Ada-Gaba

18.06.2016 13:28
Uwielbiam takie słodkości

Grazyna0211

24.05.2016 11:58
smaczny deser

Aneczka92

23.02.2016 15:45
Ale apetycznie wygląda ;) skusiłabym się na kawałek! :)

Ada-Gaba

30.10.2015 17:28
wygląda pysznie

as28

07.01.2015 17:24
mniam mniam

Adamorek

20.04.2014 11:42
pięknie letnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat