Przepis i sposób przygotowania na: Torcik na urodziny
Kroki postępowania
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczana i proszkiem do pieczenia. Jajka wybić do miski, utrzeć z łyżką ciepłej wody. Do masy jajecznej stopniowo dodawać cukier,mąki i olejek waniliowy ciągle ucierając do połączenia składników. Ciasto wylać do wysmarowanej formy, wstawić do piekarnika,piec 30 minut w 180 stop.
Upieczone ciasto wyjąć, ostudzić,przekroić na trzy części.
Galaretkę rozpuścić w szklance gotowanej wody, dobrze wymieszać, odstawić do lekkiego stężenia.
Do pierwszej części dodać śmietan-fix, do drugiej galaretkę truskawkową. Wszystkie części dobrze wymieszać.
Dwie szklanki mleka zagotować z cukrem,w pozostałej szklance mleka,rozrobić proszek budyniowy, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania, ostudzić. Ostudzony budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
1.ciasto ciemne 2.masa budyniowa 3.ciasto ciemne 4.krem śmietanowo-truskawkowy 5.ciasto ciemne 6.krem śmietankowy DEKORACJA Kwiatki, posypka