Koguci grzebień

Koguci grzebień

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Składniki na ciasto:

  • 1 opakowanie suszonych drożdży

  • 2 łyżki ciepłej wody

  • 2/3 szklanki mleka

  • 4 łyżki masła

  • 4 łyżki cukru

  • 3 szklanki mąki

  • łyżeczki mielonej kurkumy

  • szczypta soli

  • 2,5 łyżki masła

  • # 2 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii

  • 10 dag płatków migdałowych

  • 10 dag kandyzowanych wisienek

  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

  • 4 łyżki cukru pudru

  • cytryna

    1 szt.
  • ananas kandyzowany

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1,5 łyżki śmietany 18%
skórka otarta z cytryny


Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstawić na 15 minut. W tym czasie podgrzać mleko z masłem, solą i cukrem. Do dużej miski przesiać mąkę z kurkumą. Dodać mleko z rozpuszczonym masłem, jajko oraz rozpuszczone drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Przygotować nadzienie. Utrzeć masło z cukrem pudrem, rdzeniem z wanilii i skórką otartą z jednej cytryny na gładką masę. Bakalie posiekać, potem razem z płatkami migdałowymi dodać do masła, wymieszać.

Ciasto rozwałkować na prostokąt. Rozłożyć na nim równą warstwą przygotowane nadzienie, zwinąć w rulon, jego końce mocno zlepić tak, by powstał wieniec. Ciasto przełożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę, nożem ponacinać brzeg ciasta co 3 cm, lekko odchylić nakrojone części, odstawić jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia. Piec 30 – 40 minut w temp. 180ºC. Wieniec ostudzić.

Śmietankę dokładnie wymieszać z cukrem pudrem i skórką cytrynową na gładką masę. Tak przygotowanym lukrem udekorować wieniec.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat