Przepis i sposób przygotowania na: Grzyby w śmietanie z knedlami bułczanymi
Na widelec nadziać ząbek czosnku, ponieważ później zostanie tylko na chwile włożony do sosu, aby dodać grzybom delikatny posmak czosnku. Szczypiorek (1 pęczek)pokroić na krótko przed podaniem potrawy.Kapelusze, blaszki i trzony grzybów dokładnie oczyścić pędzlem,więsze grzyby przepołowić lub poćwiatować.Do garnka wlać śmietankę i zagotować, zmniejszyć moc grzania na minimalną i włożyć do smietany ząbek czosnku nadziany na widelec i tak gotować przez 5 minut, wyjąć czosnek, astępnie do powoli gotującej się śmietany włożyć grzyby i pokrojony szczypiorek i pogotować około 3 minuty
Knedle bułczane:
Boczek wędzony, bułeczki czerstwe i cebulę pokroić w kostkę.
Pokrojoną bułkę namoczyć w 1/2 l letniego mleka.Wytopić boczek, dodać pokrojoną cebulę i razem zeszklić, następnie odsączyć, ponieważ z powodu nadmiaru tłuszczuknedle mogą się rozpadać.
Jajka, szczypiorek(2 pęczek),boczek i cebulę dodać do namoczonej bułki, przyprawić solą i pieprzem, zagnieść na ciasto i formować kulki wielkości brzoskwini.W gorącej, nie wrzącej wodzie powoli gotować 15-20 minut.