Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki jabłkowo gruszkowe
2 kubki ( o poj. 300ml ) mleka
1/2 kubka ( o poj. 300ml ) oranżady
3 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
2 szczypty soli
50 ml oleju
Nadzienie :
500 g jabłek prażonych
400 g gruszek z kompotu
Mleko i oranżadę wlać do wysokiego naczynia.
Dodać jajka, sól, cukier waniliowy i olej i wymieszać na gładkie ciasto.
Patelnie do naleśników rozgrzać, nalewać na nią łyżka wazową porcje ciasta i smażyć naleśniki na jasno złoty kolor z obu stron.
Po usmażeniu naleśników jabłka wyjąć ze słoika do miseczki.
Gruszki odsączyć z kompotu i pokroić w kostkę po czym dodać je do jabłek i wymieszać.
Na każdy z naleśników nakładać porcję masy jabłkowo gruszkowej, rozsmarować po powierzchni i zawinąć w rożek lub wedle swojego uznania.