Przepis i sposób przygotowania na: Śniadankowa świnka w zagrodzie
W miseczce podgrzać mleko i rozpuścić w nim drożdże. Wsypać połowę
porcji mąki, przemieszać i pozostawić na 10 minut. Po tym czasie dodać
resztę mąki, wbić jaja, dodać cukier, sól i oliwę. Zagnieść dość
gęste ciasto drożdżowe (w razie potrzeby dosypać mąkę).
Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na pół godziny.
Po tym czasie naoliwić ręce i formować z ciasta niewielkie kulki,
układać je na blaszce wyłożonej pergaminem i lekko spłaszczać ręką.
Z ciasta formować uczy świnki i doklejać na każdą bułeczkę.
Parówkę pokroić w plastry i na każdej bułeczce układać oczy świnki.
W części plasterków powykrawać cienkim i ostrym nożem otworki i
zrobić nich ryjki świnki, układając je również na bułeczkach.
Piekarnik nagrzać na 170 stopni i piec w nim bułeczki przez ok. 20
minut.
Po przestygnięciu bułek, przygotować talerz dla dziecka.
Bułeczkę przekroić na pół, posmarować pasztetem z żurawiną,
przełożyć plasterkami ogórków kiszonych i kawałkiem papryki
konserwowej. Bułeczkę ułożyć na talerzu.
Z sera żółtego wyciąć kontury słońca i ułożyć na talerzu.
Parówkę pokroić cienko w plasterki i ułożyć w formie zagrody dla
świnki. Szczypiorek drobno posiekać i rozsypać jako trawkę.
Paprykę drobno pokroić i ułożyć jako kwiatek, resztę rozsypać.
Ketchupem zrobić napis.