Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z wędliny 2 wersje
Składniki:
biały ser mielony
tarty chrzan (ze słoiczka)
150 g wędliny w plasterkach (w kształcie prostokąta)
1 jajko
1 łyżeczka majonezu
dymka lub szczypiorek
Sposób przygotowania:
Jajko gotujemy na twardo i przecieramy przez sitko. Szczypiorek odcinamy od cebulki i dokładnie myjemy. Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Ser z chrzanem ucieramy razem z przetartym jajkiem i cebulką na gładką masę. Dodajemy majonez i mieszamy. Na plasterki szynki nakładamy masę, zwijamy w rulon i delikatnie wiążemy szczypiorkiem.
P.S.
1.Ser i chrzan możemy zastąpić np. Rama Crème Bonjour z chrzanem.
2. Przed wiązaniem szczypiorem możemy sparzyć, zrobi się bardziej elastyczny.
Druga propozycja - Ruloniki z szynką
Składniki:
16 plastrów wędliny (prostokątnej)
2 kwaśne jabłka
2 łyżki rodzynek
3 łyżki jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu
½ lub 1 łyżka chrzanu
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały, rodzynki myjemy i odsączamy. Jabłka, rodzynki, chrzan i natkę połączyć z majonezem i jogurtem, przyprawić do smaku. Na plastry szynki nałożyć farsz, zwinąć w roladki. Ułożyć na półmisku i udekorować wedle uznania.