Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka aspirynki
Na ciasto:
500 g mąki,
1 kostka margaryny,
8 dkg cukru pudru,
4 żółtka,
powidła malinowe.
Na lukier:
2 białka,
20 dkg cukru pudru.
Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę, siekamy nożem. Dodajemy przesiany cukier, żółtka i wyrabiamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kieliszkiem malutkie kółka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na jasno-złoty kolor. Odstawiamy na bok i studzimy. Przygotowujemy lukier: Białka dobrze ucieramy z cukrem aby powstała jednolita biała masa bez grudek. Ciastka dobieramy w pary. Na jednym krążku smarujemy powidłami, nakrywamy drugim ciastkiem i polewamy z wierzchu przygotowanym lukrem.