Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarniste drożdżówki z cynamonem

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
drożdże 50 g
biały cukier 1 łyżka
mleko 2/3 szklanki
mąka pszenna 1 szklanka
mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka
jajko 1 sztuka
cukier trzcinowy 3 łyżki
kakao 3 łyżki
mleko 4 łyżki
Dodatki:
jajko 1 sztuka
masło 2 łyżki
cynamon 1 łyżka
cukier trzcinowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarniste drożdżówki z cynamonem

Kroki postępowania

1
Drożdże mieszamy z mlekiem i białym cukrem, odstawiamy na kwadrans.
Obie mąki mieszamy z cukrem trzcinowym, dolewamy rozczyn drożdżowy i wbijamy jajko. Wyrabiamy ciasto drożdżowe aż będzie gładkie i jednolite, powinno przestać lepić się do rąk po jakiś 10 minutach wyrabiania. Teraz ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy kakao rozprowadzone w mleku. Dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Z obu części ciasta formujemy kulki, które przykrywamy ściereczkami i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia.
Krok 1 - Pełnoziarniste drożdżówki z cynamonem foto
2
Mieszamy cukier trzcinowy z cynamonem i roztapiamy masło.
Po tym czasie z dwóch części ciasta wałkujemy prostokątne placki takiej samej wielkości.
Krok 2 - Pełnoziarniste drożdżówki z cynamonem foto
3
Kładziemy na blacie jasny placek, smarujemy go połową masła i posypujemy połową mieszanki cynamonowej. Kładziemy ciemny placek na jasnym, smarujemy resztą masła i posypujemy resztą cukru z cynamonem.
Krok 3 - Pełnoziarniste drożdżówki z cynamonem foto
4
Zawijamy rulon z ciasta i odcinamy ostrym nożem „plasterki” o grubości ok. 3 cm, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Krok 4 - Pełnoziarniste drożdżówki z cynamonem foto
5
. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną grubego cukru
Krok 5 - Pełnoziarniste drożdżówki z cynamonem foto
6
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15 minut.
Krok 6 - Pełnoziarniste drożdżówki z cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 04.01.2017 13:51
świetny pomysł
Ada-Gaba 13.10.2015 22:40
pyszne bułeczki
pestka 24.09.2015 13:49
bardzo smaczny deser
Pani Domu 14.11.2014 22:24
bardzo ładne zawijaski
Dorian 21.04.2014 21:20
pyszne bułeczki
wedith1 27.08.2012 19:22
Wyglądają wspaniale! Świetnie!
agnieszka137 30.05.2012 22:48
super pomysłowe, i te kryształki cukru...:)
sylwia / sytofala 30.05.2012 22:08
wspaniale kuszą :)
Hanna8 30.05.2012 21:56
cudne: musze wyprobowac:))
dwa pokoje z kuchnią 30.05.2012 16:35
piękne i apetyczne!
ben-ka 30.05.2012 15:13
Po prostu cudownie! Aż zgłodniałam na sam widok a ten cynamon.....niebo w gębie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak