Ciasto Salceson

Ciasto Salceson

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • herbatniki

    4 duże paczki
  • orzechy włoskie

    20 dkg
  • rodzynki

    20 dkg
  • wiórki kokosowe

    1 paczka
  • cukier

    1 szklanka
  • margaryna

    1 kostka
  • mleko

    2 szklanki
  • kakao

    3 łyżki
  • olej

    do wysmarowania
  • żelatyna

  • woda

    0,5 (wrząca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

cukier, margarynę mleko i kakao zagotować. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie.Dodać ją do masy i wymieszać. Całą masę porządnie wystudzić, aż będzie zimna i zacznie się tężeć. Herbatniki pokruszyć, orzechy posiekać dodać rodzynki i wiórki. Dodać to do tęgnącej już masy.Wymieszać. Przygotować sobie plastikową prostą butelkę po 2 litrowym napoju, odciąć jej szyjkę-wysmarować odrobiną oleju i włożyć do niej całą masę. Postawić butelkę w lodówce aż całkiem się stęgnie. Jak już będzie ok to rozcinamy butelkę i wyciągamy ciasto.Kroimy w plastry. Ciasto po przekrojeniu wygląda jak salceson.
Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

agnieszka214

19.01.2012 07:43
fajne

kriso

12.07.2011 19:14
pyszne

Jaheira11

09.05.2011 22:25
świetna nazwa

1j1o1l1a1

13.03.2011 20:52
kiedyś jadłam \"salceson\" ale zwijany w ciasto, szukam przepisu i juz myślałam, że to ten:) ale z butelka super pomysł...można wykorzystać i do innych potraw :)

Barbara55

20.12.2010 14:06
lubię salceson

Marcin46

23.09.2010 08:06
nono

Agnieszka172

03.09.2010 19:27
robię podobny , ale całość zawijam w namoczone wafle. Wtedy wszystko się trzyma kupy.

booky

08.08.2010 17:47
nazwa... nie zachęca, ale ten pomysł na ciasto jest dość oryginalny

IZABELA29

11.07.2010 13:30
ale pewnie je wypróbuje jak tak zachwalacie

IZABELA29

11.07.2010 13:29
szkoda ,ze nie ma zdjęcia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat